Veranderaars: Federico Baroni | Waltic horloges

Blog Veranderaars: Federico Baroni | Waltic horloges

De maand juli staat voor Plastic Free living, en we weten hoe moeilijk dit kan zijn. Daarom willen we de mensen benadrukken die voorgoed zaken doen.

Deze week presenteren we Federico Baroni, het 23-jarige meesterbrein achter Waltic horloges, een merk dat horloges maakt van gerecyclede plastic zakken die zijn verzameld uit vervuilde rivieren in Argentinië. Vorig jaar presenteerde hij zijn project op de Dutch Design week, en daarna voltooide hij een succesvolle Kickstarter crowdfunding, waarmee hij meer dan 15.000 EUR recupereerde om op grote schaal te gaan produceren. We wilden meer weten over zijn reis en hoe hij van het ene idee naar het veranderen van de branche ging.

5f1176c17efee_tech-pack-interview-regular.jpg


Beter tijdschrift:
Hoe ben je begonnen ?

Fede: Ik ben begonnen met het maken van papieren portefeuilles met ambachtelijk papier, dat in Argentinië het meest milieuvriendelijke papier is dat er is. Het was in feite een ongeluk, want ik verloor mijn portemonnee, dus geïmproviseerd met papier. En toen schrok ik van de mogelijkheden van het product. Dus begon ik het ontwerp van papier onder de loep te nemen en mijn eigen ontwerp te verbeteren. Het resultaat was erg goed en ik heb uiteindelijk een origami-portemonnee gemaakt die niet hoefde te worden gelijmd, hij was gemaakt door gewoon te vouwen en een A4-vel te gebruiken. Dit was mijn eerste duurzame ontwikkeling en we begonnen portemonnees te maken voor lokale winkels en merken, soms als onderdeel van een groene campagne, en we maakten voor hen aangepaste ontwerpen. Dat veranderde mijn hele visie op design, op het toepassen en gebruiken van materialen. Ik ontdekte dat het niet nodig was om alles van nieuw plastic of traditionele materialen te maken die niet milieuvriendelijk zijn, dus begon ik aan alles te twijfelen. Je kunt iets maken van organische materialen en ook van gerecyclede materialen. Na de portemonnee ben ik begonnen met het ontwikkelen van een houten horloge met bamboe, omdat bamboe de beste houtsoort is om dit te doen, omdat het milieuvriendelijk is. Dat was een heel interessant project, omdat we horloges moesten reverse-engineeren, ze uit elkaar moesten halen en alles moesten meten om te kunnen beginnen met prototypen. Na 6 maanden kwamen we met een mooi horloge op de proppen. Daarna begon ik problemen te krijgen met mezelf en dat project (het heette Aliwen). Ik had een probleem omdat ik niet vervuilde, omdat alles van organische materialen was gemaakt en we onze klanten richtlijnen gaven over het recyclen van het horloge. Ze konden de machine binnenin uit elkaar halen, de batterijen en dat alles en daarna konden ze de rest gewoon in een composteerbare bak gooien. Dus dat was goed, maar toen realiseerde ik me dat ik niets repareer, ik draag niet bij aan vervuiling, maar ik repareer bijvoorbeeld geen plastic vervuiling. Dus begon ik te onderzoeken of het mogelijk was om gerecycled plastic te gebruiken om een ​​polshorloge te maken. Op dat moment nam ik contact op met mijn huidige partners in Cordoba, Argentinië. Ze maakten een Precious Plastic-punt, maar ze maakten in die tijd standaardproducten, zoals linialen, schaakstukken enz. Dus op een dag kwam ik naar hen toe en zei ik: `` Hé jongens, willen jullie me alsjeblieft helpen om dit houten kijken naar een gerecycled plastic? '', en ze vonden het een geweldig idee, dus we begonnen samen te werken. Na 3-4 maanden onderzoek, testen en testen, kwamen we erachter hoe we plastic zakken konden recyclen tot een horloge. Dat was een behoorlijke doorbraak, precies op het moment dat we bereikten dat ik was als ‘Jongens, weet je wat we net deden? We hebben zojuist een plastic zak gerecycled, niet alleen een dop van een fles, wat heel gemakkelijk is omdat het plastic van goede kwaliteit is, maar een plastic zak die in de rivier lag. We namen het en we konden er iets mee maken ’’, dat is best gaaf hoor! Dus besloten we om in deze lijn te blijven, ons werk te concentreren op het recyclen van plastic tassen, en dit is wat we nu doen.


BM: Wat waren de worstelingen, nieuwe vaardigheden die je moest leren en waar je nooit aan had gedacht?

F: Dus eigenlijk was alles zeker een uitdaging ( lachend ), maar ik zal zeggen dat het moeilijkste deel het gietproces was. De mallen om het eigenlijke horloge te maken waren erg duur. En in het allereerste begin, toen ik om een ​​offerte vroeg, stuurden ze me gekke prijzen. Ik kan het Argentijnse geld nu niet naar euro's of dollars vertalen, maar het was een waanzinnig bedrag, schokkend als 10.000 euro, voor één mal. Dus ik dacht oké, ik ben geschokt dat ik niet kan blijven werken, het is te duur. Dus ik begon met een paar jongens in Cordoba om een ​​heel goedkope mal te ontwikkelen, ze waren echt rauw, niet zo efficiënt en niet zo hoogwaardig, maar ze werkten, alleen voor een prototype

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor het laatste nieuws, updates en aanbiedingen!

Mode a ​​là corona Veranderaars: The Sustainability Club | Nynke Eggen
Berichten die je misschien leuk vindt
Blog Veranderaars: Lorena Villegas
Lees meer

Veranderaars: Lorena Villegas

Textielafval kan voor velen een waardevolle grondstof zijn, zoals voor Lorena Villegas. Lees hoe ze lokaal begon te produceren en hoe ze haar missie binnen de branche vond.

Blog Veranderaars: Renoon | Iris Skrami
Lees meer

Veranderaars: Renoon | Iris Skrami

Iris Skrami, de mede-oprichter van Renoon, sprak met ons over haar reis naar duurzaamheid binnen de mode-industrie en de worstelingen waarmee ze werd geconfronteerd die leidden tot het creëren van een FashionTech-comp

Blog Is radicale transparantie het nieuwe normaal?
Lees meer

Is radicale transparantie het nieuwe normaal?

Aan fast fashion hangt een verborgen prijskaartje en consumenten worden zich er steeds meer van bewust. Transparantie is wellicht de volgende stap voor merken als het gaat om het herwinnen van het verloren vertrouwen.