Veranderaars: Renoon | Iris Skrami

Blog Veranderaars: Renoon | Iris Skrami

Geschat wordt dat er in 2016 wereldwijd ongeveer 107 miljard kledingstukken en 14,5 miljard paar schoenen zijn gekocht ( Gemeenschappelijk doel , 2018). De meeste van deze artikelen zijn gemaakt onder onethische omstandigheden en via een zeer vervuilende toeleveringsketen.

Gelukkig zijn er geweldige initiatieven die de branche voorgoed proberen te veranderen en consumenten een ander alternatief bieden.
Maak kennis met Iris Skrami, medeoprichter van Renoon, een in Amsterdam gevestigd FashionTech-bedrijf dat een zoekplatform heeft gecreëerd voor bewust winkelen. Ze hebben een missie om de liefde voor mode te combineren met zorg voor de planeet, door het zoeken naar opties die het beste bij jouw stijl passen te vereenvoudigen en bij te dragen aan een positieve verandering in de wereld.
We waren benieuwd naar waar Iris voor staat en hoe ze op het idee kwam om Renoon te creëren.

600aca354e403_tech-pack-interview-4-regular.jpg

Better Magazine: hoe ben je begonnen in de mode-industrie? En waarom voelde je de behoefte om Renoon te creëren?

Iris: Professioneel ben ik vrij vroeg begonnen. Ik ben gaan werken in fintech, in een functie die indirect verband hield met mode. Ik herinner me dat ik tijdens mijn masterperiode voor Nike wilde werken, aangezien dit een zeer inspirerend merk voor mij is geweest. Ik bewonder de manier waarop Nike het bedrijf bouwt, maar ook hun sterke gevoel voor doelgerichtheid en kracht. Dus ik begon voor Nike te werken, en zo begon deze reis ook, want ik ben voor die baan naar Nederland verhuisd. Na Nike ben ik overgestapt naar PVH waar ik verantwoordelijk was voor het bouwen van een startup binnen een multinational. Dit bracht me naar veel verschillende landen, waar ik winkels digitaliseerde en nieuwe teams creëerde vanuit verschillende afdelingen. Het was een erg horizontale positie, want wat ik deed vergde veel teamexpertise, dus ik zag veel van wat er gebeurde in verschillende teams en ik heb zoveel geleerd.

Maar mijn persoonlijke reis naar duurzaamheid en mode begon al eerder. Ik herinner me dat ik verstandig was met het onderwerp sinds ik heel jong was en duurzaamheid niet was wat het nu is. Toen ik op de universiteit zat, hebben we een case study gedaan over de Body Shop. Het ging er echt om hoe je impact kunt maken en een dieper doel hebt als bedrijf, dat verder gaat dan alleen producten maken. Ik herinner me dat ik daarna terugging naar mijn vader en tegen hem zei: ‘Ik wil de Chief Sustainability Officer worden bij een modebedrijf als ik ouder ben’.

Mijn passie voor yoga was ook een grote trigger. Ik heb een yoga-lerarenopleiding gevolgd, die is geëscaleerd naar een YouTube-kanaal met meer dan 1 miljoen views! Yoga heeft mijn leven diep beïnvloed en me aan het denken gezet over bepaalde beslissingen die ik heb genomen, bijvoorbeeld met eten. Ik begon mezelf vragen te stellen bij het kopen van dingen en ik werd me meer bewust van wat ik in mijn lichaam stopte. Op een gegeven moment heb ik net het verband gelegd met deze beslissingen en hoe ze ook van invloed zijn op kleding, aangezien dit de op een na grootste consumptie was die ik zou maken. Het verblijf in Amsterdam speelde ook een grote rol in deze reis. Hier Fashion For Good hebben, en zoveel verschillende initiatieven rond duurzaamheid. Op een dag had ik een jurk nodig, maar ik wilde dat het duurzaam was, en ik realiseerde me dat het me niet die 10 minuten en een paar klikken kostte die ik gewend was. Nu kostte het me eigenlijk anderhalve maand om iets te vinden, en toen besefte ik dat er een probleem is. Er is zoveel innovatie en geweldige merken die ik begon te ontdekken na maanden en maanden van onderzoek, maar het is erg moeilijk om een ​​snellere verandering aan te brengen als je die ongelooflijke merken niet eens kunt bereiken. Hoe kan ik met hen in contact komen zonder zoveel tijd aan onderzoek te moeten besteden? Of in het ergste scenario ze niet eens vinden. Dus als consument heb je misschien de beste bedoelingen als het om consumptie gaat, maar het is misschien niet zo eenvoudig. Ook als je denkt aan al die merken die echt veel impact maken, hoe kunnen ze dan in contact komen met de juiste consumenten, zonder tonnen aan advertenties uit te geven? En dat is toen Renoon werd gemaakt.

BM: wat zou je willen dat consumenten zouden zien of kunnen veranderen in de mode-industrie?

I: bewust zijn van de dingen die ze kopen en begrijpen dat elke aankoop als een stem is voor de wereld waarin je wilt leven. Ik weet dat dat zo kan zijn moeilijk als je een snelle aankoop wilt doen, maar het is heel belangrijk om te begrijpen dat je veel impact kunt hebben door betere keuzes te maken. Het hoeft niet zo te zijn

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor het laatste nieuws, updates en aanbiedingen!

De 6 belangrijkste voordelen van lokale productie Dicht bij huis sourcen is de beste keuze
Berichten die je misschien leuk vindt
Blog Veranderaars: Lorena Villegas
Lees meer

Veranderaars: Lorena Villegas

Textielafval kan voor velen een waardevolle grondstof zijn, zoals voor Lorena Villegas. Lees hoe ze lokaal begon te produceren en hoe ze haar missie binnen de industrie vond.